Kan man avbryta en medarbetares semester?

Så här i semestertider uppkommer ibland frågan om man kan avbryta en medarbetares semester och kalla in denne för att arbeta. I Semesterlagen finns ingen sådan rättighet för arbetsgivaren, vilket innebär att det inte finns någon laglig möjlighet för en arbetsgivare att tvinga en medarbetare att avbryta sin semester eller ändra på sin redan inplanerade semester.

Men det finns ett undantag, och det är om synnerliga skäl föreligger. Då kan man som arbetsgivare tvinga en medarbetare att komma in och arbeta under semestern. Synnerliga skäl kan vara att något oförutsett har inträffat och att företagets överlevnad i princip är beroende av att en viss medarbetare kommer in och arbetar under sin semester.

beach-718758_640

I dessa fall måste man som arbetsgivare ersätta medarbetaren för uppkommen ekonomisk skada, vilket kan vara att man behöver ställa in en redan bokad och betalad semesterresa.

Det är inte ovanligt att man som arbetsgivare dessutom erbjuder någonting extra utöver ordinarie lön för den arbetade dagen.  Det kan vara en kontant ersättning utöver lönen, antingen ett visst belopp för en arbetad semesterdag eller att denne erbjuds övertidsersättnings-timlön när den går in och arbetar. En annan lösning är att medarbetaren erbjuds t ex en extra semesterdag för varje dag som den går in och jobbar på sin utlagda semester. Utöver detta ska självfallet den indragna semesterdagen återföras till medarbetarens semestersaldo. I vissa kollektivavtal finns frågan om ersättning i sådana fall reglerad, men det är långt ifrån alla kollektivavtal som har detta reglerat.

Som arbetsgivare kan man också kräva att medarbetaren kommer in och arbetar, utan att synnerliga skäl föreligger. Medarbetaren är då tvungen att komma in och arbeta, men då kan man som arbetsgivare bli skyldig att betala skadestånd för att man brutit mot Semesterlagen.

Ett råd till  arbetsgivare kan vara att i förväg göra ett regelverk för ersättning till medarbetare som avbryter sin semester. Har man en lokal fackklubb kan man göra ett lokalt avtal om detta.

Anlita mig för HR-tjänster, rekrytering eller utbildning
Förutom att skriva i min blogg Personalfrågor.nu bedriver jag även konsultverksamhet inom HR-tjänster, rekrytering samt arbetar även som utbildare & föreläsare genom mitt företag Carbonado. Verksamheten bedrivs främst i Dalarna, kringliggande län samt i Stockholm. Här hittar du mina kontaktuppgifter 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *