Alkoholproblematik och arbetsgivaransvaret

Gästblogginlägg av Marie Lindén

 

 

 

 

 

 

 

Som arbetsgivare och chef kan det ibland upplevas svårt att veta hur man ska prata med en medarbetare som dricker för mycket. Men du som arbetsgivare och dina medarbetare har mycket att vinna på om dina misstankar om alkoholproblematik lyfts i ett så tidigt skede som möjligt.

Långvarig användning av alkohol kan leda till en rad olika fysiska och psykiska konsekvenser. Det orsakar även stora kostnader för samhället och för dig som arbetsgivare, i form av upprepad sjukskrivning, produktionsbortfall på grund av medarbetare som underpresterar och i värsta fall arbetsskador och olyckor. En medarbetare och kollega som underpresterar och har hög frånvaro kan också skapa missnöje och dålig stämning i arbetsgruppen, vilket i förlängningen kan leda till att personal säger upp sig och du behöver rekrytera vilket även det blir en stor kostnad för företaget. Det finns alltså stora vinster med att du som arbetsgivare uppmärksammar och rehabiliterar personal med alkoholproblematik.

 

 

 

 

 

 

Som arbetsgivare är du skyldig enligt lag att agera och rehabilitera medarbetare som inte fungerar på arbetsplatsen. Misstänker du som chef att en medarbetare har alkoholproblem behöver du uppmärksamma detta och agera i ett så tidigt skede som möjligt, invänta inte bevis på din oro ju längre en väntar desto svårare blir problemen att tackla. Min erfarenhet är att personer som har det jobbigt uppskattar att man bryr sig och i ett första skede kan det räcka med att bara lyssna och förmedla att du uppfattar att personen har det jobbigt. Hur rehabiliteringen ska se ut är inte reglerat i lag utan det är upp till varje arbetsgivare att utforma behandlingsinsatserna efter individens behov. Målet med insatsen ska vara att medarbetaren ska återfå sin arbetsförmåga.


Tips till dig som arbetsgivare:

• Lyft frågan så tidigt som möjligt.
• Lita på din oro, misstänker du alkoholproblematik så stämmer det alldeles säkert.
• Erbjud hjälp och ställ krav på medarbetaren att delta i sin rehabilitering.
• Se till att ha en alkoholpolicy som är väl implementerad i företaget.
• Ta extern hjälp av HR och/eller Företagsvården.

Vill ni säkra att ditt företag uppfyller arbetsgivaransvaret vid rehabilitering eller behöver ni hjälp och stöd i ett specifikt ärende hör av er till mig. Jag bedriver HR verksamhet inom sjuk- och rehabiliteringsprocessen och kan stötta dig och dina medarbetare vid beroendefrågor, men även vid upprepad frånvaro och medarbetare som underpresterar. Jag är verksam i Dalarna men tar uppdrag i hela landet.

Marie Lindén, ML Partner AB
E-post
Linkedin

 

Bloggen Personalfrågor.nu drivs av Carbonado HR

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *